Inscrie-te în Citizens Climate!

CUM FUNCTIONEAZA?

1. Taxam poluarea la sursa.
2. Distribuim banii colectati inapoi la populatie, in mod egal si direct fiecarui cetatean.
3. Pentru sursele de poluare non-autohtone, taxarea se va face la granita (ca stat membru UE, importurile extra-comunitare din Uniunea Europeana intra deja sub incidenta Mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră) https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2023-0100_RO.html

De ce functioneaza?

1. Carbonul, fiind o externalitate din punct de vedere economic, va fi internalizat.
2. Astfel, afacerile si consumatorii vor avea de ales intre produse si servicii care vor fi adaugite
3. Redistribuirea banilor va ajuta la amortizarea impactului de catre cetatean. Datorita diferentelor mari de poluare in functie de venit, si a companiilor in functie de industrie, persoanele cu venituri mici si medii vor primi mai mult decat
4. Surplusul de bani astfel fie va fi folosit fie pentru indeplinirea necesitatilor si dorintelor economice ale fiecaruia(intr-o piata care deja avantajeaza produsele cu mai putine emisii), iar altii il vor folosi ca un bonus de investitie pentru a face tranzitia verde mai rapida.

313024425_125809996942333_9035208292261050940_n

Beneficii

Simplitate

Relativ usor de implementat, fara a fi necesare schimbari masive in sistemul economic, sau a vietii cotidiene a cetateanului in viata de zi cu zi.
Interoperabilitate

Compatibil cu legislatia si tratatele existente.


Sustinerea populatiei

In sondaje, cat si implementarea sa in Canada(sub tutela unui guven de dreapta), se bucura de o sustinere de 60+% a populatiei.

Egalitate sociala

Majoritatea gospodariilor vor avea mai mulți bani în buzunare, si va avantaja cel mai mult indivizii si familiile cu venituri medii, si mai ales pe cei cu venituri scazute.