Inscrie-te în Citizens Climate!

Intrebari frecvente

Pentru a preintampina cele mai comune obiectii si intrebari, am asamblat o mica rubrica de intrebari frecvente

Poluarea provenită din afara nu ar nulifica efectele dividentului, mai ales cea provenita din marile centre industriale, cum ar fi China, India, Asia de Sud, etc.?

Poluarea de pe alte continente intră sub alte inițiative, în cazul UE, Mecanismul de ajustare a carbonului la frontieră. Pentru poluarea din cadrul UE, avem sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS). In cadrul ambelor sisteme, colegii nostrii din alte organizatii europene Citizens Climate fac eforturi pentru a il reforma intr-un sistem mai usor de implementat. De asemenea, in cadrul Uniunii, din ce in mai multe tari au o taxa de carbon, iar Austria a introdus recent sistemul Klimabonus, care este un mecanism extrem de apropiat cu sistemul de dividend de carbon.

Acest program nu ar afecta pe cei din straturile economice de jos ale societății?

Conform atât unei estimări a unui think-thank liberal economic american, cât și experiență unui program pilot din Canada, un asemenea program avantajează cei situați mai jos pe ierarhia economică, și se bucură de susținerea majorității populației unde este aplicat.

Care este poziția politico-ideologică a organizației Citizens Climate, si sunteti afiliati vreunui partid?

Citizens Climate nu este afiliată politic unui sau mai multor partideautohtone sau din străinătate, și încearcă să fie bipartizana.

Deasemenea, în cadrul organizației, la nivel global, avem grupuri informale conservatoare, progresiste, laburiste, studențești, crestinede toate denominatiunile etc. Nu avem o orientare politică sau ideologică, dar din mai multemotive, nu ne vom asocia cu persoane, grupuri sau organizații carepromovează agende extremiste, fie ele de extremă-dreapta sau extremă-stânga.

Ce pozitie are Citizens Climate fata de energia nucleara?

La nivel international, Citizens Climate nu este impotriva energiei nucleare. La nivel national, un numar de grupuri, cum ar fi Citizens Climate SUA, sau Citizens Climate Romania, au pozitie pro-nucleara.

Există dovezi că taxarea emisiilor de carbon și inițiativele similare au avut succes în reducerea emisiilor și încetinirea schimbărilor climatice?

Canada are acest sistem implementat din 2019, iar cercetatorii spun ca este deja responsabil pentru o parte mai mare din reducerea de emisii decat toate celelate politici implementate in tara.

Care este știința reală din spatele încălzirii globale?

Soarele încălzește Pământul, care apoi radiază o parte din căldură înapoi în spațiu sub formă de radiație infraroșie. Anumite gaze - „gaze cu efect de seră” - interacționează cu această radiație de căldură care se îndreaptă spre exterior, menținând temperatura suprafeței mai ridicată decât ar fi fără ele. Deși vaporii de apă au cel mai mare efect, dioxidul de carbon, CO2, joacă un rol central. Dacă nu ar exista CO2 în atmosferă, majoritatea sau toată suprafața Pământului ar fi înghețată, dar o cantitate foarte mică îl menține suficient de cald pentru a susține viața așa cum o cunoaștem.

Timp de aproximativ 10.000 de ani, nivelurile atmosferice de CO2 au fost destul de stabile, oferindu-ne un climat stabil în care să trăim și să creștem. Dar pe măsură ce am învățat noi modalități de a extrage energie din cărbune, petrol și gaze, am continuat să le ardem tot mai rapid, transformând carbonul "fosil" care a fost îngropat timp de milioane de ani în CO2, depășind nivelul natural pe care l-am avut timp de milenii.

Oamenii de știință au înțeles efectul de seră încă din anii 1850, dar abia în 1958 am început să măsurăm și să monitorizăm regulat CO2-ul atmosferic. Doar în acest interval de timp, acesta a crescut cu peste 30%, de aproximativ 100 de ori mai rapid decât poate explica orice ciclu natural.

Aceasta nu doar ridică temperatura globală, ci o parte semnificativă din CO2-ul pe care-l producem ajunge în oceane, determinând acidificarea apei. Acest lucru este dăunător pentru viața marină importantă.

Activitatea umană, în principal arderea combustibililor fosili, adaugă în prezent peste o mie de tone de CO2 pe secundă în atmosferă și oceane. Ciclurile naturale, vulcanii și soarele au fost excluși ca fiind cauza încălzirii actuale. Suntem noi.

Pe scurt: Temperaturile globale cresc acum într-un ritm accelerat, ceea ce a început în secolul al XIX-lea. Acest lucru se datorează în întregime acumulării de gaze cu efect de seră din activitatea umană, în principal arderea combustibililor fosili.

  • Voigt, A. and J. Marotzke. “The transition from the present-day climate to a modern Snowball Earth.” Climate Dynamics 35, 887-905 (9 Jul 2009)
  • “The Discovery of Global Warming.” American Institute of Physics (Feb 2018)
  • “Meet the woman who first identified the greenhouse effect.” Climate Home News (9 Feb 2016)
  • Harris, D.C. “Charles David Keeling and the Story of Atmospheric CO2 Measurements.” Analytical Chemistry 82 7865-7870 (1 Oct 2010)
  • Specifically, from 315 to 420 parts per million (ppm). “The Keeling Curve.” Scripps Institute of Oceanography (accessed 23 May 2022)
  • Lindsey, R. “Climate Change: Atmospheric Carbon Dioxide.” NOAA Climate.Gov (19 Sep 2019)
  • “Ocean Acidification.” NOAA Fisheries (28 Jun 2017)
  • Ritchie, H. and M. Roser. “CO2 and Other Greenhouse Gas Emissions.” Our World in Data online (2018)
  • Roston, E. and B. Migliozzi. “What’s Really Warming the World?” Bloomberg Business Week (24 Jun 2015)